selamat datang

Sunday, 15 May 2011

CARA PENGAMBILAN JUS

CARA MINUM:UTK 7 HARI PERTAMA,PAGI 30ML,1JAM SEBELUM SARAPAN,MALAM 1JAM SEBELUM TIDUR AMBIL 30ML(PASTIKAN PERUT KOSONG SEMASA MENGAMBILNYA).
CONTOH: BANGUN PAGI PUKUL 6AM TERUS MINUM JUS 30ML,PUKUL 7AM BARU AMBIL SARAPAN ATAU MKN UBAT HOSPITAL.HANYA AIR MASAK SAJA BOLEH DI MINUM ANTARA PUKUL 6AM KE 7AM ,SELEPAS SEJAM BARU BOLEH AMBIL AIR MANIS ATAU BERPERISA.
MALAM PULA ,KATA LAH NAK TIDUR PUKUL 10 MLM,PUKUL 9 MLM JGN AMBIL APA2 MAKANAN ATAU MINUMAN MANIS ATAU BERPERISA SPT KOPI ATAU TEH,PUKUL 10MLM MINUM JUS LEPAS TU TERUS TIDUR.

HARI KE 8 DAN SETERUSNYA AMBIL 60ML(2 CUP)PAGI DAN 60ML(2 CUP)MALAM.
BOLEH JUGA DI AMBIL 60ML ,3 KALI SEHARI.PAGI,TENGAHARI DAN MALAM(BAGI PENYAKIT YG KRONIK).
SEMASA PENGAMBILAN PERUT MESTI KOSONG.PAGI DAN TENGAHARI SELEPAS SEJAM BARU BOLEH MAKAN ATAU MINUM AIR MANIS.DI GALAKKAN MINUM AIR MASAK BANYAK.
BOLEH JUGA DI CAMPUR DENGAN ½ GELAS AIR SUAM.

SEMASA PENGAMBILAN JUS INI MUNGKIN ADA TINDAK BALAS DAN BUKANNYA KESAN SAMPINGAN.IA BERLAKU KERANA PROSES MEMBUANG/MEMBERSIHKAN TOKSIN/RACUN ATAU KESAN2 PENGAMBILAN UBAT.
ANTARA TINDAK BALAS MUNGKIN PENING,SKT KEPALA,KERAP MEMBUANG AIR KECIL/BESAR,KUAT BERPELUH DAN SEBAGAINYA.TAPI JGN BIMBANG KERANA IA HANYA SEMENTARA,KALAU INI TERJADI JGN BERHENTI MENGAMBIL JUS INI SEBALIKNYA TERUSKAN.

PENTING; JUS INI HENDAKLAH DI SIMPAN DI DALAM PETI AIS SETELAH DI BUKA KRN IA TIADA BAHAN PENGAWET,KIMIA ATAU DADAH JADI IA MUDAH ROSAK KALAU DI LETAKKAN DI LUAR DAN TERDEDAH KPD CAHAYA MATAHARI.

SEKIRANYA ANDA TIADA PENYAKIT YG SERIUS ATAU ANDA SEMEMANGNYA SIHAT,BOLEH AMBIL JUS INI 30ML X 2 SEHARI.BAGI KANAK2 BERI 15 ML X 2 SEHARI.BAGI IBU MENGANDUNG AMBIL 20ML X 2 SEHARI SEHINGGA 2 MINGGU TARIKH JANGKA BERSALIN.SELEPAS ITU AMBIL 30ML X 2 SEHARI SAMPAI BERSALIN.DALAM PANTANG JUGA BOLEH AMBIL JUS INI MENGANTIKAN JAMU ATAU AIR AKAR KAYU.

BAGI PENYAKIT YG BERKAITAN DENGAN URAT SARAF SEPERTI GOUT ,STROK,CAMPURKAN JUS INI DENGAN ½ GELAS AIR SUAM.INSYAALLAH IA MEMPERCEPATKAN PEMPEROSESANNYA.
JUS INI BOLEH DI AMBIL MINIMA 7 BOTOL SEHARI KRN IA TIADA DADAH,PENGAWET DAN BAHAN KIMIA.TAPI TIDAK DI GALAKKAN KERANA TINDAK BALAS YG AGAK KUAT BIMBANG BADAN TAK MAMPU MENAHANNYA.